VÆRFTSARBEJDERE
DE BYGGEDE SKIBE MED STOLTHED
I mere end 100 år styrede værftsfløjten hverdagen og livet i Helsingør og markerede arbejdsdagens start og slut på byens største arbejdsplads Helsingør Skibsværft.
For de mere end 3000 medarbejdere, og for resten af byen, var Værftet byens livsnerve og værftsfløjten den lyd, der akkompagnerede byens og familiens rytme.
Det var på Værftet, at byens familier og utallige underleverandører hentede deres indtægter, og når de store fartøjer blev søsat, blev hele byen, skolebørnene og mange fine gæster inviteret til stabelafløbning for at markere den store begivenhed. Skibsværftet satte rammer og vilkår, der strakte sig langt ud over værftsområdet og havde stor indflydelse på byens liv, industriel udvikling, økonomiske vilkår, sociale forhold, politisk udvikling, kulturlivet og i ordets bredeste forstand på udviklingen af Danmark som søfartsnation og velfærdssamfund.
Det moderne Helsingør har meget at takke skibsværftet og de dygtige håndværkere og øvrige medarbejdere på Værftet for. Hvert eneste af de mere end 400 skibe, der blev bygget på Værftet i perioden fra 1883 til 1983, rummer sit eget lille bidrag til udviklingen af Danmark, vores velstand og industrielle, økonomiske og sociale velfærd. For bag ethvert succesfuldt rederi, står dygtige skibsbyggere, ingeniører, smede og andre håndværkere på skibsværftet, der får sødygtige og stærke fartøjer til at løbe af stablen og sejle ud i verden.
Det er ikke unikt at have lagt havnearealer til et stålskibsværft. Det har mange andre byer også. Men det er unikt, at værftsområdet er så velbevaret, som i Helsingør. Det er en vigtig del af Helsingørs historie, at der findes et Værftsmuseum, og det er værd at være stolt af, at der stadig er en gruppe tidligere medarbejdere ved Værftet, der kan fortælle om et vigtigt og banebrydende kapitel i Danmarkshistorien.
Det er det, Værftsmuseet markerer med denne unikke og nummererede Værftskalender 2021.
Stort tak til fotograf Torben Sørensen, KALABAS og til de tidligere værftsarbejdere fra Helsingør Værft for at deltage i virkeliggørelsen af kalenderen.
Ligeledes en stor tak til billedhuggeren Hans Pauli Olsen for, at vi kunne bruge skulpturen Værftsarbejderen til forsiden af kalenderen.
Copyright 2023 © TORBEN SØRENSEN
Hjemmeside lavet af. Sander Sørensen