CARL

CARL RASMUSSEN, 81 ÅR, TIKØB (2020)

 

”Det har været et godt liv, men også et hårdt liv”. Det er hårdt at være landmand.

I dag trykker de bare på nogle knapper, så kører det hele. Jeg er 81, og jeg kan ikke holde til så meget mere.

 

Det var i 1957, At Carl Rasmussen købte den lille landejendom på Lottesmindevej i Tikøb ved Helsingør.

Han var kun en stor knægt, men han havde sparet sammen – 14.500 kroner – til at overtage husmandsstedet med 14 tønder land.

 

”Jeg skulle bare være bondemand. Jeg var så glad for dyr. Det er jeg stadig. Det er så dejligt at kommen ind i stalden om morgenen, og køerne stikker snuden hen til en og siger goddag”.

 

Markerne omkring den lille gård har aldrig været sprøjtet. Carl Rasmussen var økolog lang tid før, at det blev opfundet.

Og pløjningen foregik med to heste frem til 1992, hvor han fik sin første traktor.

 

Carl Rasmussen bor alene på gården. Uden computer, men med et tv, der på grund af hans dårlige syn ikke bliver brugt til meget andet end gamle Morten Korch-film. Men Rasmussen har selskab af de elskede dyr.

Så længe jeg kan blive ved med at have de fem køer og hesten og nogle høns, så er jeg glad. Men hvis jeg ikke kan passe dem, må jeg holde op. To af køerne er over 22 år. Engang havde jeg en ko, der blev 37 år, og jeg har haft en hest, der blev 31, og en hund, der blev 17.

 

Børn er det ikke blevet til. En kone fandt Rasmussen i en sen alder, men det holdt kun i 10 år. I dag står ungdommens elskede og stadig velholdte racercykel i soveværelset.

 

”jeg har kørt maget cykelløb. Jeg har kørt fra Ole Pingel. Det kunne han ikke lide. Han var nordisk mester”.

galleri krebsen - København, Danmark 2020